Καλώς ήλθατε στην Auto Therapy

(210) 43 18 687

Top

Χαλαζόπτωση: Πώς προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας;

Πώς προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας;

Χαλαζόπτωση: Πώς προστατεύουμε το αυτοκίνητό μας;

Αν και πρόκειται για ένα όχι και τόσο συχνό φυσικό φαινόμενο, όταν συμβεί, μπορεί να είναι από ακίνδυνο μέχρι πολύ καταστροφικό, ανάλογα με το μέγεθος, την ένταση και τη διάρκειά του. Η προστασία του αυτοκινήτου μας είναι απλή.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και γενικότερα τα φυσικά φαινόμενα πολλές φορές μπορούν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, είτε σε υλικές ζημιές είτε σε σωματικές βλάβες. Τόσο εμείς, ως οδηγοί ή/και επιβάτες, όσο και τα οχήματά μας, πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και να έχουμε τη γνώση και την ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό κίνδυνο, είτε για να προστατέψουμε την ίδια μας τη ζωή ή τους συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο, όσο και τις περιουσίες μας, τα αυτοκίνητά μας. Καθώς, λοιπόν, το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα όλο και πιο συχνό καιρικό φαινόμενο, ακόμη και σε περιοχές που δεν φημίζονταν για τις άσχημες καιρικές συνθήκες, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό με απόλυτη ασφάλεια, ή, στη χειρότερη περίπτωση, με τις λιγότερες απώλειες.
Μία πλήρης ασφαλιστική κάλυψη
Όλοι γνωρίζουμε ότι μία καλή ασφαλιστική κάλυψη για το αυτοκίνητό μας, θα μας βγάλει από πολλούς μπελάδες στην όποια τυχόν κακή στιγμή. Συνήθως, τις πρόσθετες παροχές (καλύψεις) τις βλέπουμε σαν επιπλέον κόστος κι όχι ως ένας περιορισμός των πιθανοτήτων για μία δυσάρεστη κατάσταση, κυρίως οικονομική, όταν θα χρειαστεί να προβούμε στην επισκευή ή αποκατάσταση των πιθανών ζημιών του δικού μας οχήματος. Δεν πρέπει να θέτουμε ως προτεραιότητα το κόστος, αλλά τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας, τόσο της δικής μας, ως οδηγός, όσο και των συνεπιβατών μας. Από εκεί και μετά, με το νόμο των πιθανοτήτων, θα ορίσουμε εμείς σε ποιο επίπεδο καλύψεων αισθανόμαστε ασφαλείς, για τη χρήση του οχήματός μας στη «ζούγκλα» των δρόμων. Το κόστος κάλυψης για διάφορα φυσικά φαινόμενα και κυρίως για την χαλαζόπτωση, δεν είναι υψηλό και τα διάφορα προγράμματα (πακέτα) των εταιριών του ασφαλιστικού κλάδου έχουν να κάνουν μόνο με το ύψος της κάλυψης (χρηματικά) και το πιθανό απασφάλιστρο.
Τι κάνουμε όταν είμαστε σε κίνηση
Αν κινούμαστε σε αυτοκινητόδρομο ή επαρχιακό οδικό δίκτυο και διαπιστώσουμε χαλαζόπτωση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ελαττώσουμε κατά πολύ την ταχύτητά μας, ανάλογα με το μέγεθος του χαλαζιού και την ορμή της πτώσης του, προς αποφυγή θραύσης του ανεμοθώρακα του οχήματος, του παρμπρίζ. Αναζητούμε έναν χώρο που να μας παρέχει στέγαστρο ή κάποιον χώρο που θα μπορούσε να μας παρέχει προστασία από τα ψυχρά χτυπήματα του χαλαζιού. Σε αυτοκινητόδρομο ο πιθανότερος προσβάσιμος χώρος είναι οι σταθμοί ανεφοδιασμού (πρατήρια υγρών καυσίμων) ή χώροι κατάκλισης (μοτέλ ή ξενοδοχεία). Μία στάση κάτω από γέφυρα μπορεί να ακούγεται ως ιδανική για την προστασία από το χαλάζι, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος από τα υπόλοιπα διερχόμενα οχήματα, οπότε δεν ενδείκνυται, εκτός αν η ορατότητα δεν περιορίζεται αισθητά. Φυσικά, ούτε λόγος για στάση εντός των τούνελ. Άκρως επικίνδυνο, παρά μόνο στην περίπτωση που φωτίζεται και παρέχει χώρο προσωρινής στάθμευσης.
Σε δρόμους του επαρχιακού οδικού δικτύου, αν δεν είναι κάποιος από τους παραπάνω χώρους διαθέσιμος, αναζητούμε κάποιο δέντρο στην άκρη του δρόμου, όπου τα κλαδιά και το φύλλωμά του, θα περιορίσουν τον κίνδυνο πιθανής ζημιάς στο ελάχιστο. Αν και τα δέντρα σε μία θύελλα με βροχόπτωση και κατ’ επέκταση χαλαζόπτωση είναι υποψήφια για χτύπημα από κεραυνό, όσο βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο είμαστε προστατευμένοι. Είναι απειροελάχιστες οι φορές που κεραυνός χτύπησε αυτοκίνητα και τραυμάτισε σοβαρά ή θανάσιμα τους επιβαίνοντες. Καθώς η χαλαζόπτωση δεν διαρκεί παρά ελάχιστα λεπτά κατά τη διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης, δεν θα χρειαστεί να στρατοπεδεύσετε για πολύ ώρα κάτω από δέντρα.
Αν μία χαλαζόπτωση μας πετύχει σε κατοικημένη περιοχή αναζητούμε σημεία που περιορίζουν ή εμποδίζουν το χαλάζι, όπως υπόστεγα, πρατήρια καυσίμων, χώρους στάθμευσης εμπορικών καταστημάτων που παρέχουν στέγαστρα ή υπόγειους χώρους στάθμευσης (πχ. πολυκαταστήματα, super markets) ή ακόμη και δέντρα. Για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες ρωγμών ή θραύσης του παρμπρίζ του οχήματός μας, στην περίπτωση που δεν προσφέρεται κάτι από τα παραπάνω, θα σταματήσουμε σε ασφαλές σημείο με όσο το δυνατό μεγαλύτερη κλίση προς τα εμπρός. Έτσι, αυξάνουμε τη γωνία του τζαμιού που θέλουμε να προστατεύσουμε ως προς το χαλάζι, αποφεύγοντας τον κίνδυνο ζημιάς, καθώς η πιο επίφοβη περίπτωση ζημιάς είναι το κάθετο χτύπημα στην επιφάνεια του οχήματός μας.
Προστασία στο σπίτι
Αν μία χαλαζόπτωση μας πετύχει στο σπίτι μας και ο χώρος στάθμευσης του οχήματός μας είναι ακάλυπτος, το μόνο που μπορεί να προστατεύσει τις πιο εκτεθειμένες επιφάνειες του αυτοκινήτου μας, όσο κι αν μπορεί να ακούγεται αστείο, είναι μία φλοκάτη. Η πυκνή πλέξη του υφάσματος και το τρίχωμά της, θα λειτουργήσουν ως επιβραδυντικό υλικό στην ταχύτητα πρόσκρουσης του χαλαζιού με την ευαίσθητη επιφάνεια. Καθώς θα έχει μάλιστα τραβήξει και μερικό νερό, η προστασία ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Καλύπτουμε μόνο τις κάθετες επιφάνειες ή τις γυάλινες, αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα σε θραύση και την αφαιρούμε όταν η καταιγίδα έχει σταματήσει, μαζεύοντάς την με αντίστροφο τρόπο με τον οποίο την απλώσαμε.
Προσοχή στις γυάλινες οροφές
Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί κατασκευαστές παρουσιάζουν μοντέλα με εκτεταμένη ηλιοροφή ή παρατεταμένο παρμπρίζ. Αν και η κατασκευή τους κρίνεται ασφαλής, ο κίνδυνος ρωγμών ή θραύσης παραμένει, καθώς δεν είναι και τόσο εύκολο να μπορούμε να προβλέψουμε το μέγεθος του χαλαζιού και την ορμή με την οποία θα πέσει. Λάβετε υπόψη σας ότι μία πιθανή ρωγμή που δεν την έχουμε αντιληφθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ολική κατάρρευση της γυάλινης πανοραμικής οροφής σε χρόνο ανύποπτο, ανάλογα με την ένταση και τη συχνότητα των στρεβλώσεων του αμαξώματος από τους κραδασμούς του οδοστρώματος ή τις εδαφικές ανωμαλίες. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε περιοχές του πλανήτη που πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα και καταστροφικές καταιγίδες (πχ. τυφώνες). Το απρόσμενο της κατάστασης αυτής μπορεί να σταθεί αιτία ατυχήματος. Τέλος, πάντα μετά από μία χαλαζόπτωση, ελέγχουμε την επιφάνεια του αυτοκινήτου μας σχολαστικά, για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά, ή για να εντοπίσουμε τα σημεία που επλήγησαν.
siteadmin